lørdag den 14. september 2013

Jasper - Icefields Parkway i høj sol

I dag starter turen på en af verdens smukkeste landeveje, Icefields Parkway. Parkvejen slanger sig 232 km gennem dalene mellem sneklædte bjergkæder med gletsjere mod nord gennem de store nationalparker Banff og Jasper . Vejret er fortsat helt forrygende. 10 grader klar og frisk luft, en krystal klar blå himmel og sol.

Vi kørte gennem betalingsanlægget ved titiden, og så kunne vi bare nyde det ene postkort sceneri efter det andet. Det gik ret hurtigt op for os begge, at det ville blive en tur med mange indtryk, og mange ting vi måtte springe over. Men vi lod os overrumple ved Hector Lake hvor Bow River  ligger tæt på bjerget Crowfoot. En helt eventyrlig formiddags stemning hvor bjergene spejlede sig i det blanke farvede vand.

Vi fortsatte videre forbi Payto Lake og ved Saskatchewan Crossing lagde vi mærke til, at løvtræerne langs vejen var begyndt at få efterårsfarver. Hele tiden kunne vi se det ene betagende bjerglandskab efter det andet. Det var næsten for meget. Vi talte om, hvordan det ville have set ud, hvis det havde været køligere og landskabet havde fået et drys sne.

Efter adskillige fotostop på vejen og opstigningen gennem Sunwapta Passet nåede vi midt på dagen frem til Icefield Centret. Centret ligger der hvor Banff og Jasper national park mødes. Det er et stort informationscenter, der fortæller om de store gletsjeres udvikling og klimaets påvirkning af isen.

Fra centret kørte vi med en specialbus ud på gletsjeren Columbia Icefield, for at opleve og se den på nært hold. På den ca. 1½ times tur fortalte chaufføren om, hvordan klimaet de sidste par hundrede år drastisk har påvirket gletsjerens udviklingen. På turen tilbage til centret så vi nogle billeder, der var tager med 100 års mellemrum og viste hvor massivt gletsjeren var svundet ind. Oppe på isen tale vi med et dansk par, der havde været på gletsjeren for fem år siden. De kunne bekræfte de skræmmende store forandringer.

Fra Icefield centret gjorde vi et kort stop ved Tangle Creek for at se vandfaldet, og kort før Jasper var vi inde ved Athabasca vandfaldet, der med øredøvende kraft bringer Athabasca flodens vand videre mod nord og øst mod sine udløb. Desværre har vi endnu ikke set nogen af de mange typer af vilde dyr, som Canada ellers er kendt for. 

Det har været en travl og begivenhedsrig dag med masser af indtryk. Så i morgen sætter vi tempoet ned og tager ud til Maligne Lake.

Athabasca vandfaldet


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar